סכסוך משפטי בענף הבניה התשתיות והנדל"ן, לאור מאפייניו, הוא בדרך כלל הליך יקר וסבוך, אשר מלווה בהשקעת משאבי זמן וניהול משמעותיים. השלכות הסכסוך ועלויותיו באות לידי ביטוי בהיבטים הבאים:
- עלויות חיצוניות ישירות – עורכי דין, יועצים, מומחים, חקירות, בדיקות, אגרות ועוד.
- עלויות פנימיות ישירות – אנשי מפתח ובעלי תפקידים בחברה המלווים את עורכי הדין, המומחים והיועצים ונוכחים בהליכים המשפטיים, וכן עלויות אקראיות ובלתי צפויות אחרות.
- עלויות עקיפות – ריתוק תשומת לב ניהולית לסכסוך, הפרעה לתהליכי העבודה, השלכות על מוניטין, תזרים מזומנים, ערבויות ועוד.
- אובדן קשרי עבודה – זמני או קבוע.
במקרים בהם הסכסוך פורץ במהלך הבניה השלכותיו על הצדדים מיידיות, ולעתים הוא אף גורם לעצירת הבניה, שמשמעותה עלולה להיות הרסנית עבור הפרוייקט ולעיתים אף עבור צדדים לסכסוך.
לכן, במקרים רבים זהו אינטרס משותף של הצדדים לסכסוך לקדם התערבות מהירה של צד שלישי והפעלת מנגנון חכם שיאפשר לו ללמוד במהירות את נושאי הקונפליקט ולנהל אותו באופן שימנע – או לפחות ימזער – את הנזקים הנגרמים מהסכסוך, ויפעל לעיצוב מנגנון שיסייע במציאת פתרונות מוסכמים, ובהעדרם של פתרונות כאלה – מנגנון להכרעה הוגנת.
אף כי מהות הסכסוכים בענף הבניה התשתיות והנדל"ן עשויים להיות רבים ומגוונים, המציאות מלמדת שניתן לסווג את רובם המוחלט לאחת או יותר משלוש קטגוריות אלו: לוח זמנים; איכות בניה; חריגה מתקציב ("לִ.בָ.ת" הסכסוך).
עו"ד ומהנדס גדעון שפיגל משמש כבורר, כמגשר, כמומחה וכיועץ בסכסוכים רבים בענף הבניה. ההכרות המעמיקה עם תחום זה והנסיון המקצועי הרב הן כמנהל פרוייקטים והן כבורר וכמגשר, הביאו ליישום של מגוון כלים ואמצעים ייחודיים המותאמים לצרכי ענף הבניה ולדרך החשיבה של המעורבים בו – כלים ואמצעים המיושמים פעם אחר פעם בהליכים המתנהלים במשרדנו. אנו לומדים במהירות את נושאי הסכסוך ומגבשים עם הצדדים "כללי משחק" מוסכמים שתכליתם המיידית היא מניעת ומזעור הנזקים המידיים. הליך זה מניע לעיתים קרובות את הצדדים להציג עמדות סבירות אשר יקדמו את פתרונו המיטבי של הסכסוך, מבלי שהם נדרשים לוותר על האינטרסים שלהם. בעיצוב התהליך אנו מיישמים ניסיון רב וידע בין-תחומי מעולם המשפט, ההנדסה והכלכלה, וכן מודלים מתחום תורת המשחקים.
נוכח מורכבותם של פרוייקטי בניה תשתיות ונדל"ן, אנו מציעים ומייעצים ללקוחותינו להקדים תרופה למכה וכבר בעת ההתקשרות בהסכם לכלול בו סעיף שעניינו יישוב סכסוכים, במידה ויתגלעו. באמצעות ניסוח נכון של סעיף זה ידעו הצדדים מהו המנגנון שיופעל אם לא יעלה בידם להתגבר בעצמם על חילוקי הדעות במהלך הפרוייקט, והדבר יגביר את הוודאות בפרוייקט ואת חוסנו מפני עימותים משפטיים שעשויים לצאת מפרופורציה ולהסלים.