תוצאות שאינן כופות אך בעלות משמעות לצדדים
אופיו של ההליך מאפשר לצדדים לקיים הליך נינוח שתוצאותיו אינן כופות מחד, ומאידך, בהתאם להערכה, הצדדים יכולים לגבש את דעתם ולשקול את צעדיהם לאור החלופות העומדות בפניהם. לכן, הליך ההערכה המקדמית יכול לשמש כלי רב עוצמה בידי הצדדים בניהול משא ומתן שנקלע למשבר. ההערכה המקדמית עשויה להניע את הצדדים לשנות עמדות ולחלץ משא ומתן שנקלע למבוי סתום.
שילוב ההערכה המקדמית במנגנון כולל לפתרון הסכסוך
הניסיון מראה, כי צדדים שפנו בהסכמה ובמשותף למעריך ניטראלי, יהססו לדחות את מסקנותיו וישלבו אותם במסגרת שיקוליהם והערכותיהם את מצבם בסכסוך. יחד עם זאת, אנו רואים חשיבות רבה, בהתאם למודלים שאנו מפתחים ומיישמים, בשילוב נכון של ההליך כחלק מהמנגנון לניהול ופתרון הסכסוך. על כן מוצע לצדדים לשקול מראש ניסוח של כללי משחק לגבי צורת השימוש בהערכה. לדוגמא; הצדדים יכולים להסכים כי תוצאות ההערכה יהיו חסויים או גלויים ובהתאם יעשה בהם שימוש להמשך ההליכים. האם ההערכה תחייב את הצדדים, מנגנון של פרס/קנס לצד מקבל/דוחה את ההערכה ועוד.
צדדים בעלי חשיבה אסטרטגית ישכילו לשלב את הליך ההערכה המקדמית בהליכי גישור ובוררות, בהתאם להסכמות ביניהם. כך לדוגמא, המגשר יכול לשמש כמעריך הקונפליקט או לשלבו בהליך.
הערכה מקדמית ככלי לייעוץ
למעשה, יכול כל צד ליזום הערכה מקדמית ניטראלית. הערכה זו עשויה לשמשו בניהול אסטרטגית קבלת ההחלטות שלו גם ללא שיתוף פעולה של הצד השני. הניסיון מראה כי אסטרטגיה הגיונית ושקולה של צד לקונפליקט משפיעה במקרים רבים גם על הצד השני.
ביצוע הערכה מקדמית ניטראלית
לעו"ד ומהנדס גדעון שפיגל ניסיון רב בניהול הליכים של הערכה מקדמית ניטראלית עבור צדדים לסכסוך. אנו מסייעים לצדדים, כבר בתחילת ההליך, בעיצוב הסכמות בדבר שילוב ההערכה המקדמית הניטראלית במסגרת הכוללת של המנגנון לפתרון הסכסוך, באופן אשר מגדיל את הסיכוי להשגת פתרון מוסכם והליך יעיל ומיטבי.