גישור שלוב בהליכים אחרים
את הליך הגישור ניתן לשלב כמעט בכל משא מתן ובכל הליך אשר מערב אינטראקציה בין שני צדדים בעלי אינטרסים מנוגדים. להלן מספר דוגמאות לאפשרות של שילוב הליך הגישור בהליכים שונים:
את הליך הגישור ניתן לשלב כמעט בכל משא מתן ובכל הליך אשר מערב אינטראקציה בין שני צדדים בעלי אינטרסים מנוגדים. להלן מספר דוגמאות לאפשרות של שילוב הליך הגישור בהליכים שונים:
לעיתים קרובות צדדים לסכסוך מקיימים סוג כלשהו של דיאלוג ומשא ומתן ביניהם, קשה ככל שיהיה. במצבים אלה, רצוי לעיתים להמשיך את הליך המשא ומתן שכבר קיים, תוך הסתייעות בצד שלישי. הליך הגישור יכול להוות מסגרת נאותה לסיוע זה. תפקידו של המגשר במסגרת זו הוא תפקיד של "סייען" – Facilitator.
המגשר מסייע בידי הצדדים לעצב את ההליך ולגבש דרכי פתרונות אפשריים, ושומר על מסגרת יעילה ונאותה של דו-שיח בין הצדדים. בנוסף, תפקידו של המגשר במסגרת הליך זה הינו לנסות ולהביא את הצדדים להסכמות בדבר האופן בו ימשך ההליך בכל הנוגע לנושאים שלגביהם לא הושגה הסכמה.
ציפיותיהם הטבעיות של צדדים הפונים לגישור הן כי ההליך יצליח ויימצא פתרון מוסכם לקונפליקט שבעטיו הם פנו לגישור. זו כמובן התוצאה הרצויה, אך לעיתים פתרון כזה לא מושג.
במקרה בו לא נמצא פתרון, ניתן לנצל את חלקו האחרון של ההליך לניסיון להגיע להסכמה בדבר העברת הסכסוך לבוררות. הליך הבוררות הוא למעשה החלופה היחידה לניהול הסכסוך מחוץ לבית המשפט במקרה בו תידרש הכרעה שיפוטית מחייבת.
לעיתים קרובות אנו מציעים לצדדים שעוברים מהליך של גישור לבוררות לשקול לשמור על הליך הגישור במיתווה מסוים במקביל לבוררת. שילוב הליך הגישור במסגרת הבוררות מאפשר, בין היתר, להעביר הצעות בין הצדדים בסיוע המגשר ומשמש להגעה לפתרון מוסכם בנושאים מסוימים תוך כדי התקדמותו של הליך הבוררות, מבלי להזדקק להכרעת מחייבת מצד הבורר.
על פי רוב, הליך הגישור נתפס כהליך שבאופן טבעי מביא להשהיית ההליכים בבית המשפט, ורק במידה שהצדדים לא מגיעים לפתרון המחלוקת שביניהם במסגרת הליך הגישור, הרי שמחודשים ההליכים בבית המשפט. בשונה מגישה זו, אנו סבורים שהליך הגישור יכול לשמש כלי בידי הצדדים לניהול סוג מסוים של משא ומתן גם תוך כדי התנהלות ההליכים בבית המשפט.
העובדה שהליך הגישור לא הבשיל לכדי פתרון כולל ומוסכם וחודשו ההליכים במסגרת בית המשפט איננה סותמת את הגולל על יתרונותיו של הליך הגישור. כך, למשל, יוכלו הצדדים להעריך בכל עת מחדש את מצבם בהתאם להתקדמות הדיון בבית המשפט, ולהעביר למגשר הצעות הגלויות רק בפניו, ואף להסמיכו להכריע ביניהם במקרה, לדוגמא, שהצעות הצדדים נמצאות בפער מסוים לא גדול האחת מהשניה.
עו"ד ומהנדס גדעון שפיגל
טלפון: 03-6470971
פקס: 03-6470971
אי-מייל: office@shpigel-law.co.il
מגדל ב.ס.ר 4 – קומה 11
רח' מצדה 7, בני-ברק 5126112